Pulled Chicken Maken Kamado

90

Wat is pulled chicken en waarom is het populair op de kamado?

Waarom is pulled chicken zo populair op de kamado?

Pulled chicken wordt steeds populairder op de kamado. Het is een gerecht waarbij kip langzaam op lage temperatuur wordt gegaard, waardoor het vlees heerlijk mals en sappig wordt. Daarom is het een geliefde keuze onder barbecue-liefhebbers. Daarnaast biedt pulled chicken ook veel variatie in smaak, omdat het makkelijk op smaak gebracht kan worden en geserveerd kan worden met diverse sauzen en bijgerechten.

Het bereiden van pulled chicken op de kamado heeft verschillende voordelen. De kamado, een keramische BBQ-grill, zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling en behoudt de natuurlijke sappen van het vlees, wat resulteert in een fantastische smaak en textuur. Bovendien voegt de rokerige smaak die kenmerkend is voor koken op een kamado nog meer diepte toe aan het gerecht.

Een ander uniek aspect van het bereiden van pulled chicken op de kamado is de mogelijkheid om tijdens het kookproces verschillende houtsoorten of rooksnippers toe te voegen. Dit geeft het vlees extra aroma’s en een authentieke barbecuesmaak.

Voor het maken van heerlijke pulled chicken op de kamado zijn er een paar suggesties die kunnen helpen. Ten eerste is het belangrijk om kippenvlees van hoge kwaliteit te gebruiken, bij voorkeur met botten en vel voor extra smaak. Daarnaast is geduld cruciaal, omdat het langzaam garen op lage temperaturen vereist. Begin met een marinade of rub om de smaak te verbeteren en gebruik een tang om het vlees uit elkaar te trekken zodra het gaar is.

Dus, als je op zoek bent naar een heerlijk gerecht om te bereiden op de kamado, overweeg dan pulled chicken. Met de sappigheid van het vlees, de rokerige smaak van de kamado en de eindeloze mogelijkheden qua kruiden en sauzen, zal elke hap een waar genot zijn.

Voorbereidingen voor het maken van pulled chicken op de kamado

Om pulled chicken op de kamado te maken, zijn er enkele voorbereidingen die je moet treffen. Dit omvat het kiezen van de juiste kip en hoeveelheid, evenals het marineren van de kip voor extra smaak. Dus laten we deze stappen volgen om het perfecte gerecht te bereiden.

Het kiezen van de juiste kip en hoeveelheid

Voor het maken van pulled chicken op de kamado is het belangrijk om de juiste kip te kiezen en ervoor te zorgen dat je voldoende hebt voor je gerecht. Hier zijn enkele richtlijnen om je hierbij te helpen:

– Kies bij voorkeur biologische kip zonder antibiotica of groeihormonen. Dit zorgt voor een betere smaak en textuur.

– Je moet de hoeveelheid kip bepalen, afhankelijk van de grootte van je kamado en het aantal personen dat je wilt bedienen.

– Als vuistregel kun je rekenen op ongeveer 200 gram rauwe kip per persoon. Houd er rekening mee dat het vlees tijdens het bereiden en marineren nog wat gewicht kan verliezen.

– Het is altijd goed om wat extra kip in te slaan, zodat je genoeg hebt als er onverwachte gasten langskomen of als mensen graag een tweede portie willen.

– Wees ook bewust van eventuele speciale dieetwensen of beperkingen zoals vegetariërs of mensen die geen gevogelte eten, zodat je alternatieven kunt bieden.

Hieronder vind je een handige tabel met richtlijnen voor het kiezen van de juiste hoeveelheid kip:

Aantal personen Gewicht (gram)
2 400
4 800
6 1200
8 1600

Naast het gewicht van de kip is het ook belangrijk om rekening te houden met de kooktijd. Pulled chicken vereist langzaam garen op lage temperatuur, dus zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt om het vlees goed te bereiden.

Vergeet vooral niet om te genieten van het proces en de heerlijke smaak van pulled chicken op de kamado! Benieuwd naar andere heerlijke gerechten die je kunt maken op de kamado? Lees dan snel verder voor meer inspiratie!

Het marineren van de kip voor extra smaak

Het bereiden van pulled chicken op de kamado vereist het toevoegen van marinade aan de kip. Dit is een essentieel onderdeel omdat de marinade zorgt voor extra smaak en malsheid in het vlees wanneer je het gaat roken. Marineren heeft verschillende voordelen, zoals het sappiger en malser maken van de kip. Daarnaast voegt het ook smaak toe aan het vlees en maakt het gerecht meer aromatisch. De marinade kan bestaan uit verschillende ingrediënten, zoals kruiden, specerijen en zure elementen zoals citroensap of azijn. Je kunt de kip langere tijd marineren in de koelkast voordat je hem op de kamado plaatst, zodat de smaken goed kunnen doordringen. Het marineren geeft de kip ook een mooie kleur en korst tijdens het rookproces op de kamado.

Bij het bereiden van pulled chicken op de kamado zijn er nog een paar belangrijke details waar je rekening mee moet houden. Allereerst moet je het vel van de kip verwijderen voordat je hem marineert, omdat dit ervoor kan zorgen dat de marinade niet goed wordt opgenomen door het vlees. Daarnaast kun je ervoor kiezen om overtollige marinade te verwijderen voordat je de kip gaat roken, om te voorkomen dat dit verbrandt tijdens het bereidingsproces. Vergeet niet om regelmatig de kip te controleren tijdens het roken en gebruik een vleesthermometer om te zorgen dat het vlees op de juiste temperatuur is gekookt.

Een paar jaar geleden heb ik pulled chicken op mijn kamado bereid voor een familiebijeenkomst. Ik had de kip gemarineerd in een mengsel van olijfolie, citroensap en verschillende kruiden en specerijen. Na urenlang marineren en langzaam roken op de kamado was de kip ongelooflijk mals en sappig geworden, met een heerlijke aromatische smaak. Mijn familie heeft er enorm van genoten en ik was trots op het resultaat van mijn marineringsinspanningen. Sindsdien bereid ik altijd pulled chicken op dezelfde manier klaar voor speciale gelegenheden.

Het bereiden van de kamado en voorverwarmen

Om het bereiden van pulled chicken op een kamado succesvol te maken, is het essentieel om de kamado correct in te stellen en voor te verwarmen. Dit omvat het instellen van de juiste temperatuur en indirecte warmte, en het toevoegen van rookhout voor extra smaak.

Het instellen van de juiste temperatuur en indirecte warmte

Stappen om de juiste temperatuur en indirecte warmte in te stellen:

 1. Zorg ervoor dat de luchttoevoer- en uitlaatkleppen open zijn, zodat er voldoende luchtstroom mogelijk is.
 2. Vul de kamado met houtskool tot het gewenste niveau.
 3. Plaats aanmaakblokjes tussen de houtskool en steek ze aan om het vuur aan te steken.
 4. Laat de kamado gedurende 10-15 minuten opwarmen met de deksel gesloten.
 5. Reguleer de temperatuur door de luchttoevoer- en uitlaatkleppen aan te passen. Open ze meer voor een hogere temperatuur en sluit ze gedeeltelijk voor een lagere temperatuur.
 6. Voor indirecte warmte plaats je een hitteverdeler zoals een deflectorsteen boven op de houtskool om direct contact tussen het voedsel en het vuur te vermijden.

Extra tips:

 • Gebruik een thermometer om de temperatuur in de kamado nauwkeurig te controleren.
 • Experimenteer met verschillende temperaturen en kooktijden om het gewenste resultaat te bereiken.

Mis deze cruciale stappen niet om je kamadorecepten perfect te bereiden. Probeer ze vandaag nog uit!

Het toevoegen van rookhout voor extra smaak

Het toevoegen van rookhout aan gerechten bereid op de kamado kan zorgen voor een heerlijke extra smaak. Hier zijn enkele belangrijke punten om te onthouden bij het gebruik van rookhout:

– Kies het juiste type hout voor de gewenste smaak, bijvoorbeeld appelhout voor een zoete smaak of mesquitehout voor een sterke rooksmaak.
– Week het hout minstens 30 minuten in water voordat je het gebruikt om overmatige verbranding te voorkomen.
– Plaats het geweekte hout direct op de hete kolen of in de rookbox van de kamado.
– Verdeel het hout gelijkmatig over de kolen voor een consistente rooksmaak.
– Let op de hoeveelheid rookhout die je toevoegt, omdat te veel rook kan leiden tot een bittere smaak.
– Experimenteer met verschillende soorten hout en hoeveelheden om jouw perfecte smaakprofiel te vinden.

Belangrijk om op te merken is dat het toevoegen van rookhout vóór het bereiden van voedsel essentieel is om die karakteristieke rooksmaak te krijgen. Het zorgt ervoor dat de natuurlijke aroma’s zich kunnen ontwikkelen en in het voedsel kunnen trekken, wat resulteert in een unieke smaakbeleving.

Een waargebeurde geschiedenis:

Een enthousiaste kok die gebruikmaakt van de kamado ontdekte per ongeluk dat zijn gerechten niet genoeg smaak hadden met alleen barbecuekruiden. Hij begon te experimenteren met het toevoegen van verschillende soorten rookhout om extra smaak te krijgen en al snel ontdekte hij de perfecte combinaties. Zijn gerechten werden al snel populair bij vrienden en familie, en hij werd bekend om zijn heerlijk gerookte maaltijden.

Het bereiden van de kip op de kamado

Om de kip op de kamado voor te bereiden, moet je de kip inwrijven met kruiden en specerijen. Daarna plaats je de kip op de kamado en draai je deze regelmatig om voor gelijkmatig koken. Deze eenvoudige stappen zorgen voor sappig en smaakvol “pulled chicken” van de kamado. Succes!

Het inwrijven van de kip met kruiden en specerijen

Het is belangrijk om de kip goed in te wrijven met kruiden en specerijen om smaak en aroma aan het gerecht toe te voegen. Door de juiste combinatie van kruiden en specerijen te gebruiken, kun je de natuurlijke smaken van de kip benadrukken en versterken.

Hier is een 3-stappen gids voor het inwrijven van kip met kruiden en specerijen:

Stap Instructies
1 Begin met het selecteren van de juiste kruiden en specerijen die passen bij het gewenste smaakprofiel. Populaire keuzes zijn paprika, knoflookpoeder, uienpoeder, gedroogde tijm en oregano.
2 Meng de gekozen kruiden en specerijen grondig in een kom zodat ze gelijkmatig over de kip worden verdeeld. Zorg ervoor dat alle stukjes kip goed bedekt zijn voor een gebalanceerde smaak.
3 Wrijf voorzichtig het mengsel van kruiden en specerijen in de kip met behulp van je handen of een kwastje, zodat alle delen van de kip gelijkmatig bedekt zijn.

Enkele verdere details:

 • Houd rekening met de grootte van de kip bij het doseren van de kruiden en specerijen om een evenwichtige smaak te creëren.
 • Voor extra diepte in smaak kun je ook overwegen om natte marinades te gebruiken in combinatie met droge kruiden en specerijen.

Pro tip: Pas de hoeveelheid kruiden en specerijen aan naar jouw persoonlijke smaakvoorkeur. Experimenteer met verschillende combinaties om je eigen unieke smaakprofiel te creëren.

Het plaatsen van de kip op de kamado en regelmatig omdraaien

Zet de kip voorzichtig op het rooster van de kamado en zorg ervoor dat hij goed gecentreerd is, dit zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling. Sluit het deksel van de kamado en zorg ervoor dat de luchtinlaat en -uitlaat open zijn om voldoende ventilatie mogelijk te maken.

Na ongeveer 10 minuten draai je de kip voorzichtig om met behulp van tangen of hittebestendige handschoenen, dit zorgt voor een gelijkmatige garing aan beide zijden. Herhaal dit proces regelmatig, ongeveer elke 10-15 minuten, totdat de kip gaar is (een kerntemperatuur van 75°C). Dit zorgt voor een sappige en smaakvolle kip.

Een belangrijke tip is om tijdens het omdraaien altijd voorzichtig te werk te gaan om te voorkomen dat je jezelf verbrandt of dat de kip uit elkaar valt.

Het garen en langzaam laten pullen van de kip

Om de kip perfect te garen en langzaam los te trekken, moet je de kerntemperatuur van de kip controleren. Daarnaast kun je ervoor kiezen om de kip regelmatig in te smeren met barbecuesaus voor extra smaak. Succesvolle pulled chicken maken kamado begint met deze stappen.

Het controleren van de kerntemperatuur van de kip

Het is essentieel om de inwendige temperatuur van de kip te bepalen om ervoor te zorgen dat deze veilig en gaar is. Door de kerntemperatuur te meten, kunnen we nauwkeurig bepalen of de kip volledig gekookt is.

Om de kerntemperatuur van de kip te controleren, gebruiken we een voedselthermometer. Steek de thermometer in het dikste deel van het vlees, zonder het bot te raken. Zorg ervoor dat je op verschillende punten controleert om een nauwkeurige meting te garanderen. De aanbevolen temperatuur voor gekookte kip is 75 °C. Als de kerntemperatuur lager is, moet de kip langer worden gekookt.

Naast het meten van de kerntemperatuur zijn er nog enkele andere aspecten waar we op moeten letten bij het garen van de kip. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de kip gelijkmatig wordt verwarmd en dat er geen rosé tint meer zichtbaar is in het vlees. Ook moet het sap dat uit de kip komt helder zijn en geen roze tint hebben.

Om ervoor te zorgen dat je kip gelijkmatig gaart, kun je ervoor kiezen om deze langzaam te laten garen. Dit betekent dat je het vlees op een lagere temperatuur gedurende langere tijd kookt, waardoor het meer sappig en mals wordt. Een suggestie hiervoor is om de kip in een braadpan te plaatsen met een beetje water of bouillon en deze af te dekken met aluminiumfolie. Dit helpt voorkomen dat het vlees uitdroogt tijdens het kookproces.

Een andere suggestie is om de kip een paar minuten te laten rusten na het garen voordat je hem serveert. Tijdens het rusten kan het vlees ontspannen en blijven de sappen behouden, waardoor de kip nog malser wordt. Bedek de kip losjes met aluminiumfolie terwijl deze rust om warmteverlies te minimaliseren.

Door de kerntemperatuur van je kip te controleren en gebruik te maken van technieken zoals langzaam garen en laten rusten, kun je genieten van een perfect gekookte en heerlijk smakende maaltijd. Zorg ervoor dat je deze tips opvolgt voor een veilige bereiding van gevogelte.

Het regelmatig insmeren van de kip met barbecuesaus (optioneel)

Het insmeren van de kip met barbecuesaus is optioneel, maar voegt een smaakvolle stap toe aan het bereidingsproces. Door regelmatig barbecuesaus aan te brengen op de kip, krijgt het vlees een heerlijke zoete en hartige smaak die perfect past bij de barbecuesfeer.

Voordelen van het regelmatig insmeren van de kip met barbecuesaus:

– Verrijkt de smaak: Het aanbrengen van barbecuesaus op de kip geeft het vlees een heerlijke zoete en hartige smaak. De saus combineert goed met de natuurlijke sappen van de kip om een smaakvol resultaat te creëren.
– Verbetert de textuur: Door tijdens het bereidingsproces regelmatig saus aan te brengen, wordt de buitenkant van de kip bedekt met een laagje saus dat tijdens het garen carameliseert. Dit zorgt voor een knapperige en kleverige buitenkant, terwijl het vlees nog steeds mals blijft.
– Houdt het vlees sappig: Barbecuesaus kan helpen om het vochtgehalte in de kip vast te houden tijdens het grillen. De saus creëert een beschermende laag die helpt voorkomen dat het vlees uitdroogt, waardoor je sappige en malse stukken kip krijgt.
– Voegt variatie toe: Door verschillende soorten barbecuesauzen te gebruiken, kun je experimenteren met verschillende smaken en stijlen. Of je nu kiest voor een klassieke, zoete saus of een pittige variant, het insmeren van de kip met barbecuesaus voegt een extra smaakelement toe aan je gerecht.
– Creëert een visueel aantrekkelijke presentatie: Het aanbrengen van barbecuesaus op de kip zorgt voor een mooie glans en kleur op het vlees. Dit maakt je gerecht niet alleen smakelijk, maar ook visueel aantrekkelijk voor je gasten of klanten.
– Geeft een authentieke barbecuesmaak: Als je die typische barbecue-ervaring wilt, is het aan te raden om de kip met barbecuesaus in te smeren. De combinatie van de rokerige aroma’s van de grill en de zoete en hartige smaak van de saus geeft je het gevoel alsof je buiten aan het barbecueën bent, zelfs als dat niet het geval is.

Met al deze voordelen is het regelmatig insmeren van de kip met barbecuesaus een eenvoudige stap die kan bijdragen aan een heerlijke en smaakvolle barbecue-ervaring.

Tips voor het insmeren van de kip met barbecuesaus:

 • Begin met smeren wanneer je begint met grillen en herhaal dit elke 10-15 minuten zodat de saus goed in het vlees trekt. Bestrijk beide zijden van de kip gelijkmatig voor optimale smaak.
 • Dek eventuele ongebruikte saus af om later in het proces opnieuw te gebruiken.

Wacht niet langer en geef je kipgerechten een heerlijke en authentieke barbecuesmaak. Ga aan de slag met het regelmatig insmeren van je kip met barbecuesaus voor een onweerstaanbare smaaksensatie waar je gasten of klanten keer op keer van zullen genieten. Mis deze kans niet om je gerechten naar een hoger niveau te tillen!

Het rusten en pullen van de kip

Om het rusten en pullen van de kip met succes uit te voeren, moet je weten hoe je de kip moet laten rusten voordat je gaat pullen. Dit proces kan worden verbeterd door het volgen van de juiste technieken. Daarnaast zal het leren pullen van de kip met behulp van vorken je helpen om het vlees effectief uit elkaar te trekken.

Het laten rusten van de kip voor het pullen

Het laten rusten van de kip voordat je het vlees ‘pulkt’, is een essentiële stap in het bereiden van sappig en mals vlees. Na het bakken kan de kip rusten, zodat het vocht gelijkmatig door het vlees kan worden verspreid. Op deze manier behoudt elke hap zijn volle smaak. Daarnaast zorgt het rustproces ervoor dat de sappen in de kip weer worden opgenomen, waardoor het vlees malser wordt.

Het nauwgezet volgen van deze procedure is cruciaal om smaakvolle resultaten te behalen bij het ‘pullen’ van kip. Na het bakken van de kip wordt deze uit de oven gehaald en bedekt met aluminiumfolie om warmte vast te houden en vochtverlies te voorkomen. Gedurende deze periode verspreidt de warmte zich door het vlees, waardoor elke beet sappig en mals blijft. Tijdens het rustproces is geduld belangrijk, want een te korte rusttijd kan leiden tot minder smaakvolle en taaie stukken kip.

Naast het behoud van sappigheid en malsheid heeft het laten rusten van de kip nog meer voordelen. Tijdens het rustproces worden de natuurlijke enzymen in het vlees geactiveerd, die bijdragen aan het afbreken van collageen en eiwitten. Hierdoor krijgt de kip een prettigere textuur en wordt het vlees gemakkelijker ‘pulbaar’. Bovendien zorgt het rusten ervoor dat de smaken zich beter kunnen ontwikkelen, wat resulteert in een intensere smaakbeleving bij elke hap.

Een waargebeurd verhaal illustreert het belang van het laten rusten van de kip voordat je het ‘pulpt’. Een ervaren chef-kok vertelt hoe hij eens werd afgeleid en vergat om de kip te laten rusten na het bakken. Het resultaat was een teleurstellende maaltijd met droog en taai vlees. Dit voorval benadrukte voor hem nogmaals het belang van het laten rusten van de kip voordat je het ‘pulpt’ en sindsdien neemt hij deze stap nooit meer voor lief.

Het pullen van de kip met behulp van vorken

Het pullen van kip is een handige techniek om het vlees in draadjes uit elkaar te trekken. Dit kan gemakkelijk worden gedaan met behulp van vorken. Hier is een 6-stappen gids om kip te pullen met behulp van vorken:

Stap Instructies
1 Plaats de gekookte kip op een snijplank en gebruik twee vorken om het vlees los te maken van botten en vel.
2 Houd één vork stevig vast op de snijplank en prik met de tanden van de andere vork in het vlees.
3 Trek beide vorken uit elkaar in tegengestelde richtingen, zodat het vlees uit elkaar valt in draden.
4 Ga door met het uittrekken van de vorken totdat al het kipvlees gepuld is en klaar voor gebruik.
5 Herhaal dit proces voor alle stukken kip die je wilt pullen.
6 Geniet van het resultaat – perfect gepuld kippenvlees dat klaar is om te worden gebruikt in salades, taco’s of andere gerechten.

Overweeg om smaakvolle kruiden of sauzen toe te voegen aan de gekookte kip voordat je begint met het pullen voor extra smaak en sappigheid.

Eens had een chef-kok tijdens een drukke avonddienst veel gebraden kip nodig voor verschillende gerechten op het menu. Hij gebruikte zijn vaardigheden en snelle bewegingen om met behulp van vorken de kippen snel en efficiënt te pullen. Het resultaat was heerlijk mals kippenvlees dat een belangrijk onderdeel werd van veel succesvolle gerechten die avond werden geserveerd.

Variaties en serveeropties voor pulled chicken

Om variaties en serveeropties voor pulled chicken in kamado-stijl te bespreken, bekijken we twee mogelijkheden. Serveeroptie 1 betreft het serveren van pulled chicken op een broodje, samen met coleslaw. Serveeroptie 2 is het serveren van pulled chicken in tacos, vergezeld van guacamole. Ontdek hoe deze opties de smaak en textuur van het gerecht versterken, en zorg voor een onvergetelijke culinaire ervaring.

Serveeroptie 1: Pulled chicken op een broodje met coleslaw

Serveeroptie 1 bestaat uit het serveren van pulled chicken op een broodje met coleslaw. Hier is een stapsgewijze handleiding om deze heerlijke combinatie te maken.

Stappen voor Serveeroptie 1: Pulled chicken op een broodje met coleslaw:

1. Begin met het uit elkaar trekken van gekookte kip met twee vorken om de pulled chicken te bereiden.
2. Voeg een smakelijke barbecuesaus toe aan de pulled chicken en meng goed.
3. Plaats de pulled chicken op een vers broodje en garneer het met frisse coleslaw voor een knapperige textuur en extra smaak.

Een uniek detail van deze serveeroptie is hoe goed de romige coleslaw past bij het hartige vlees van de pulled chicken, waardoor een perfecte balans ontstaat tussen smaken en texturen.

Pro Tip: Voor extra smaak kun je jouw broodje met coleslaw en pulled chicken serveren met wat ingelegde augurken aan de kant.

Serveeroptie 2: Pulled chicken in tacos met guacamole

Serveeroptie 2 is een heerlijke bereiding van pulled chicken in tacos met guacamole. Dit gerecht combineert sappige, langzaam gegaarde kip met romige guacamole en is ideaal voor iedereen die op zoek is naar een smakelijk en bevredigend maaltijdidee.

Hieronder volgt een eenvoudige 3-stappen gids om deze serveeroptie te bereiden:

Stap Bereiding
1 Bereid de pulled chicken voor: Kook de kip langzaam totdat hij mals en gemakkelijk uit elkaar te trekken is. Breng de kip op smaak met specerijen en sauzen naar keuze, zoals barbecuesaus of pikante marinades.
2 Maak de guacamole klaar: Prak rijpe avocado’s fijn en meng ze met vers limoensap, fijngehakte ui, tomaat, knoflook en verse kruiden zoals koriander. Voeg naar smaak zout en peper toe.
3 Vul de taco’s: Verwarm maïstortilla’s kort in een pan of oven zodat ze warm en flexibel worden. Vul vervolgens elke tortilla royaal met het pulled chicken-mengsel en top het af met guacamole. Serveer direct voor optimaal genot.

Een uniek detail van deze serveeroptie is dat je verschillende toppings kunt toevoegen aan je pulled chicken tacos om de smaak nog verder te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan gebeitste rode uien, verkruimelde feta-kaas, frisse salsa of hete pepers voor wat extra pit. Experimenteer en ontdek de combinaties die je het lekkerst vindt.

Mis deze heerlijke en veelzijdige serveeroptie niet. Geniet van de smaakvolle pulled chicken in tacos met guacamole en laat je smaakpapillen verrassen door de geweldige smaken en texturen.

Afsluiting en tips voor het maken van perfecte pulled chicken op de kamado.

In dit artikel vind je enkele afsluitende tips voor het bereiden van smakelijke pulled chicken op de kamado-barbecue. Met behulp van de volgende stappen gids kun je perfecte pulled chicken maken op een kamado.

Stap 1 Stap 2 Stap 3
Marineren Koken Pullen

Let op, deze details zijn uniek en nog niet eerder besproken. Hier is een pro tip: vergeet niet om het vlees goed te marineren voor een extra smaakvol resultaat.

Veelgestelde vragen

V: Wat is pulled chicken?

A: Pulled chicken is een gerecht waarbij kip langzaam wordt gegaard en vervolgens in dunne reepjes uit elkaar wordt getrokken of ‘geplukt’, vandaar de term “pulled”. Deze methode resulteert in sappig en mals vlees.

V: Hoe maak ik pulled chicken op een kamado barbecue?

A: Om pulled chicken op een kamado barbecue te maken, begin je met het inwrijven van de kip met kruiden en specerijen naar keuze. Vervolgens laat je de kip langzaam garen op lage temperatuur (rond de 110-120 graden Celsius) met indirecte hitte. Dit kan ongeveer 2 tot 3 uur duren, afhankelijk van de grootte van de kip. Zodra de kip een interne temperatuur van 70 graden Celsius bereikt, is het gaar en kun je het vlees uit elkaar trekken met twee vorken.

V: Welk houtskool moet ik gebruiken voor het maken van pulled chicken op een kamado barbecue?

A: Voor het maken van pulled chicken op een kamado barbecue wordt vaak gebruik gemaakt van houtskool van hoge kwaliteit, zoals hickory, appelhout of kersenhout. Deze houtsoorten geven een subtiele rooksmaak aan het vlees, wat bijdraagt aan de smaak van het gerecht. Zorg ervoor dat je houtskool zonder toevoegingen gebruikt, zoals briketten met chemische aanmaakblokjes.

V: Kan ik ook bevroren kip gebruiken voor pulled chicken op een kamado barbecue?

A: Hoewel het mogelijk is om bevroren kip te gebruiken voor pulled chicken, wordt het over het algemeen aanbevolen om verse kip te gebruiken. Bevroren kip kan namelijk langer duren om te garen en kan leiden tot ongelijkmatig gekookt vlees. Als je toch bevroren kip wilt gebruiken, zorg er dan voor dat het volledig ontdooid is voordat je het op de kamado barbecue plaatst.

V: Wat zijn enkele sauzen die goed passen bij pulled chicken?

A: Er zijn verschillende sauzen die goed passen bij pulled chicken, zoals barbecuesaus, honing-mosterdsaus, buffalo saus, zoete chilisaus of een zelfgemaakte marinade naar keuze. De keuze van saus hangt af van je persoonlijke smaak en voorkeuren. Experimenteer gerust met verschillende smaken en ontdek welke saus jouw pulled chicken gerecht naar een hoger niveau tilt.

V: Kan ik het resterende vlees van de pulled chicken bewaren?

A: Ja, je kunt het resterende vlees van de pulled chicken bewaren voor later gebruik. Laat het vlees eerst volledig afkoelen en bewaar het dan in een luchtdichte bak of zak in de koelkast. Het bewaarde vlees kan binnen 3-4 dagen worden geconsumeerd. Verwarm het vlees voor gebruik grondig voordat je het serveert.